Kamperen met kinderen? Onthoud deze 6 tips!

Ga je kamperen met kinderen? Een camping is voor kinderen dé plek voor een onvergetelijke vakantie waar ze de hele dag kunnen buitenspelen met nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Ga je voor de eerste keer kamperen met kinderen? Of ben je al een ervaren kampeerder? Dankzij deze handige informatie en tips over kamperen met (kleine) kinderen ga je goed voorbereid op vakantie met de kinderen!

1) Kies een kindvriendelijke camping

Bij het uitzoeken van een camping is het belangrijk dat er genoeg te doen is voor kinderen van alle leeftijden. Niet alleen het vermaak van kinderen is belangrijk, denk ook aan de veiligheid en hygiëne. Maar toch wel het grootste voordeel van een kindvriendelijke camping, is dat kinderen er veel leeftijdsgenootjes treffen!

Kijk of er een zwemgelegenheid aanwezig is om in af te koelen, een speeltuin om lekker in rond te rennen, een animatieteam of een speelhal. Overdag blijft er dan ook voldoende tijd over als ouder om zelf ook tot rust te komen en te genieten van je welverdiende vakantie.

Heb je nog hele kleine kinderen? Kijk dan of er speciale baby- en peutermogelijkheden aanwezig zijn op de camping zoals:

  • Speeltuintjes voor jonge kinderen
  • Babyruimte in het toiletgebouw

2) Ga kamperen met kleine kinderen in het voor- of naseizoen

Ga je kamperen met met hele jonge kinderen, die nog niet naar school gaan? In het voorseizoen in de lente is de natuur mooi groen. De natuur is prachtig! Veel bloemen zitten in de bloei, maar ook krijgen rond deze tijd veel dieren jongen: zoals jonge geitjes, kuikentjes en veulentjes. In het naseizoen is het herfst, dan geniet je juist volop van de mooie herfstkleuren en bijvoorbeeld mooie paddenstoelen.

Een groot voordeel van het laagseizoen is dat het een stuk rustiger is op de campings en bij de activiteiten in de omgeving. Buiten de schoolvakanties is het op de sanitaire voorzieningen ook altijd een stuk rustiger als je wilt douchen of je tanden wilt poetsen. Omdat campings vaak niet volgeboekt zijn heb je vaak een stuk meer eigen ruimte om de kampeerplek en de speeltuinen op de camping zijn een stuk rustiger. De kinderen zijn een stuk makkelijker in de gaten te houden doordat het minder druk is.

Kamperen in het laagseizoen kan ook een hoop kosten besparen. De tarieven in het laagseizoen liggen vaak lager dan tijdens bijvoorbeeld schoolvakanties. Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om buiten schoolvakanties om op vakantie te gaan. Mocht dit je wel lukken, ga dan eens kamperen met kleine kinderen in het voor- en naseizoen.   

3) Ga proefkamperen!

Ben je nog een onervaren kampeerder of wil je voor het eerst er opuit met de kinderen? Ga een keer proefkamperen dicht bij huis voordat je naar het buitenland gaat. Ga op zoek naar een leuke camping bij jou om de hoek voor een (lang) weekend en kijk hoe de kinderen het ervaren.

Dit is ook gelijk een mooi moment om te kijken of je kampeeruitrusting compleet is. Of juist andersom, zijn er spullen die je hebt meegenomen maar helemaal niet hebt gebruikt? Proefkamperen is een ideale voorbereiding. Het is beter om in een weekend op een camping dichtbij huis er achter te komen dat je kinderen kamperen helemaal niks vinden, dan op een vakantie van twee weken in Zuid-Frankrijk. 

Mijn kinderen vinden slapen in een tent op een camping helemaal niks, wat nu?

Er zijn veel kinderen die het slapen in een tent op een camping de eerste keer hartstikke eng vinden, heel normaal! Maar dit hoeft niet te betekenen dat een kampeervakantie niks voor jullie gezin is. Het is wel een signaal dat er een aantal dingen moeten worden aangepast. Het is belangrijk dat je weet wat de kinderen niet fijn vinden.

Vinden de kinderen het eng om in een tent te slapen? Probeer op een speelse manier deze angst te overwinnen. Je kunt vast genoeg spannende, of bijvoorbeeld heldenverhalen verzinnen waardoor kinderen het juist heel cool gaan vinden om in een tent te slapen. Werkt dit niet? Ga dan op zoek naar een mooie stacaravan of een vakantiehuis op een camping. Dit voelt voor kinderen meer aan als een ‘huis’ en hier slapen ze waarschijnlijk een stuk beter.

4) Bekijk de uitstapjes in de omgeving

Ga voordat je boekt bij een camping eerst op zoek naar de activiteiten die er in de omgeving van de camping te doen zijn. Laat je kinderen ook meebeslissen welke uitjes zij leuk vinden om te doen. Laat wat plaatjes zien van wat er in de buurt te doen is. Zorg er wel voor dat het niet te lang rijden in vanaf de camping, van lange autoritten wordt bijna niemand vrolijk.

5) Samen slapen in één tent of apart? 

Ga je samen met je kinder(en) in één tent slapen of slaap je apart? Vraag je kind(eren) wat zij zelf willen. Het is namelijk erg afhankelijk van de leeftijd en de zelfstandigheid van je kinderen. Stel ze vinden het eng en willen het niet, kies dan voor een tent met meerdere slaapruimtes. Hierdoor ben je wel van elkaar gescheiden, maar slaap je in dezelfde tent. De kinderen komen vanzelf op een leeftijd dat ze alleen nog maar een eigen tent willen.

Veel ouders zijn bang dat de kinderen in de avond of nacht vanuit een eigen tent aan de wandel gaan. Geen zorgen, de kinderen zijn overdag de hele dag aan het spelen, gaan vaker later naar bed dan thuis en zijn aan het einde van de dag helemaal uitgeput. De meeste kinderen zijn zo vermoeid dat ze de hele nacht doorslapen. Mocht je kind toch in de nacht een keer naar de wc moeten, maak hier dan afspraken over. Vraag of ze je even wakker maakt, zodat je mee kan lopen of ze weer een seintje geven als ze terug zijn. Een babyfoon of een walkie talkie kan natuurlijk ook altijd nog een goede oplossing zijn.  

Geen tent of caravan?

Hebben jullie zelf geen kampeertent of caravan? Helemaal geen probleem! Je kunt ook kiezen voor een bungalow, een vakantiehuisje of een bungalowtent. Dit laatste noemen ze ‘Glamping’ (glamorous camping), dit is dé nieuwe trend op het gebied van kamperen. Dit brengt veel voordelen met zich mee. Zo hoef je natuurlijk een stuk minder spullen van thuis mee te slepen. Je geniet volop van de luxe van een accommodatie maar in een natuurlijke omgeving met alle vrijheid van een camping. Daarnaast biedt het een stuk meer privacy, je hebt vaak een eigen badkamer en toilet. 

6) Belangrijke tip als je naar een wat grotere camping gaat! 

Geef je kinderen een polsbandje met jouw mobiele nummer. Stel er gebeurt iets en je bent even niet in de buurt, kunnen omstanders je altijd bereiken. Maak zelf samen met je kinderen gezellig en creatief een polsbandje of bestel hem van tevoren online. Maar ook als de kinderen een middag mee gaan met het animatieteam kunnen zij je altijd bereiken.

Dankzij bovenstaande tips ben jij klaar om onbezorgd op vakantie te gaan. Inpakken maar!

Goed voorbereid op vakantie gaan en niks vergeten?

Lees onze blog ‘Paklijst kamperen’: dit is dé checklist wanneer je gaat kamperen’ zodat je niks vergeet als je gaat kamperen. Hier hebben we ook de spullen voor je kinderen op een rijtje gezet die je niet mag vergeten.

Kamperen met (kleine) kinderen kan spannend zijn. Er zijn ook zeker wat uitdagingen, maar laat dit je vooral niet tegenhouden! Kijk samen met je kind(eren) wat leuk is. Niets is natuurlijk mooier dan toekijken hoe je kinderen de tijd van hun leven hebben!

Heb jij leuke ervaringen met kamperen met jonge kinderen? Of tips voor leuke activiteiten met kinderen? Laat het ons weten!

Veel kampeerplezier ! 😉

Heb jij jouw vakantie al geboekt? Onze Camping Sevink Molen is gelegen aan de recreatieplas ’t Hilgelo. Een prachtige omgeving waar genoeg te zien en te doen is.

Hopelijk tot ziens bij Camping Sevink Molen. 

[[Check beschikbaarheid]]