Sevink Mölle: een rijke historie

Midden op ons park vind je een stukje historie: De 'Sevink Mölle'. Een rijksmonument waar we trots op zijn! Wekelijks malen de molenaars nog meel voor overheerlijke pannenkoeken in deze korenmolen uit 1866. Ook verzorgen zij dan graag een rondleiding en vertellen je alles over de rijke historie. 

Vakmanschap van de bovenste plank 

De molen, een ronde stenen beltkorenmolen, heeft een voor dit type en in de streek gebruikelijke constructie: de begane grond met tegenover elkaar gelegen inritten, de maalzolder op de eerste verdieping, daarboven de steenzolder, vervolgens de luizolder en tenslotte de kapzolder. De molen heeft een oudhollands wiekensysteem.

Een molen vol verhalen van vroeger

Reis terug in de tijd en kom een kijkje nemen bij de trots van ons park: De Sevink Molen ( in de volksmond Sevink Mölle). Deze beltkorenmolen werd in 1866 gebouwd in opdracht van vijf boeren, te weten te Strake, te Voortwis, Smalbraak, Dunnewold en Seevink. De molen werd op grond van Seevink gebouwd en werd daarom Sevink Mölle genoemd, hoewel de eigenlijke naam "De Zorg" is.


 

Rijksmonument

In augustus 1992 werd de molen erkend als rijksmonument en met behulp van diverse fondsen werd in 1999 getart met de restauratie. In juni 2001 werd de weer volledig maalwaardige molen heropend door vice premier mw. Annemarie Jorritsma. 

Onze Molenaars: vraag maar raak!

De vrijwillige molenaars van de Sevink Mölle hebben ervoor gezorgd dat de molen weer diverse soorten granen produceert. Wekelijks malen de molenaars nog meel voor onze overheerlijke pannenkoeken. Daarnaast maken ze verschillende andere producten zoals het molenaars borreltje, kruidkoek, brood, etc. Ook verzorgen zij graag een rondleiding en vertellen je alles over de rijke historie van de molen.

Geniet van producten uit de streek

Ook zo genoten van een heerlijke pannenkoek in ons restaurant? Neem dan een beetje ‘vakantiegevoel’ mee naar huis: de Sevink Mölle is namelijk verkooppunt voor verschillende streekproducten, waaronder ook ons eigen gemalen TIP pannenkoekenmeel. Smullen maar! 

TOP Locatie - Sevink Mölle

Door de gehele Achterhoek verspreid zijn TOP’s te vinden. TOP staat voor 'Toeristisch OverstapPunt'. Dat houdt in dat er in de buurt van zo'n knooppunt verschillende aantrekkelijke routes te vinden zijn. Vaak gaat het hierbij om routes voor wandelaars en fietsers maar bij een aantal TOP’s zijn ook skeeler-, kano- of paardrijroutes te vinden. Blauwe bordjes wijzen actieve vakantiegangers de weg. Je kunt de auto laten staan op de parkeerplaats bij het TOP, om daarna heerlijk te fietsen of wandelen. Lekker genieten van de natuur in de Achterhoek! Zo is de Sevink Mölle ook een TOP!

Meer informatie