Wandel- en fietsroutes in Winterswijk

Ontdek het prachtige coulisselandschap op de fiets of geniet van een heerlijke wandeling in de bossen. De Achterhoek, en specifiek het Nationaal Landschap Winterswijk, leent zich uitstekend om te voet of op de fiets te ervaren.

Ontspannen struinen over verlaten landweggetjes, door een kleinschalig en gevarieerd coulisselandschap, waar je na elke bocht weer verrast wordt door een ander schilderachtig tafereel. De prachtige omgeving van Winterswijk weet wandelaars steeds weer te verwonderen. Uitgestrekte graslanden die overgaan in kleinschalige essen, dichtbegroeide houtwallen, eeuwenoude bossen en unieke hoogveengebieden vormen een afwisselend decor voor een heerlijke wandeling. Wist je dat Winterswijk in 2020 is uitgeroepen tot Wandelgemeente van het jaar? Klik hier voor meer wandelinspiratie. Bij de receptie zijn diverse wandelroutes te verkrijgen met als startpunt Camping Sevink Molen. 

 

Nationaal Landschap

Met het predicaat Nationaal Landschap heb je een naam hoog te houden. Met maar liefst vier Natura 2000 gebieden en een oppervlakte van wel 22.000 hectare!

In het verleden hebben de eigenaren van Scholtenboerderijen met hun pachters en knechten een grote stempel gedrukt op het ontstaan van dit gebied. Houtwallen, beekjes, essen, molens, bossen en landerijen werden door hen ingericht en onderhouden. Ook vandaag de dag is natuurbeheer en natuuronderhoud een onderdeel van het agrarische leven. Het resultaat is een afwisselend en levendig coulisselandschap met gevarieerde natuurgebieden, waarin zeldzame dieren en planten leven. Lees hier meer.

 

Natuurgebieden

In deze bijzondere omgeving leven vele bijzondere planten en dieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de slanke sleutelbloem en de bosgeelster. Maar ook zeldzame vlinders, vogels, loopkevers en libellen hebben van dit gebied hun thuis gemaakt. Evenals reeën, hazen, kamsalamanders, ijsvogels, oehoes, boommarters, vleermuizen, kwikstaarten, kraanvogels en flamingo's.

Welke natuurgebieden vind je rondom Winterswijk en waarom zijn ze een bezoek waard? Klik hier voor een overzicht om de natuurgebieden te bekijken.

 

Tips & aanraders

Winterswijk barst van de bijzondere bezienswaardigheden. Laat je betoveren door de schitterende natuur, ontdek de indrukwekkende steengroeve, bezoek de verrassende musea, struin over de markt of geniet van het bruisende winkelcentrum vol eigentijdse winkels en sfeervolle horecagelegenheden. Wandel langs de meer dan 300 rijks- en gemeentelijke monumenten, verken het Nationaal Landschap, bezoek de verborgen parels in de omgeving en proef van de lokale lekkernijen en streekproducten

Trek eropuit met de fiets

De Achterhoek staat bekend om haar prachtige natuur en veelzijdige fietsroutes. Fietsen in de Achterhoek is daarom ook zeker iets wat je een keer gedaan moet hebben. In omgeving Winterswijk vind je het ene na het andere verrassend mooie plekje. Een landschap dat je blijft verbazen. Ook is het heerlijk om even op adem te komen bij één van de rustpunten voordat je de omgeving verder op de fiets gaat verkennen. Bekijk de website van 100% Winterswijk voor alle fiets- en wandeltochten. Voor de echte sportievelingen zijn er ook diverse MTB-routes te vinden in de omgeving van Winterswijk. 

Beleef de natuur te voet

De Achterhoek kent een prachtige omgeving en leent zich uitstekend om te voet te ervaren. Rondom Winterswijk vind je tal van mooie wandelroutes. Het buitengebied met haar vele zandwegen en bospaden vraagt erom ontdekt te worden. Er zijn georganiseerde wandelingen, excursies in natuurgebieden, vooraf beschreven wandelroutes en een geweldig wandelnetwerk, waarbij je naar eigen inzicht en wens het ideale rondje loopt. In het centrum bieden gepassioneerde lokale gidsen ontzettend leuke dorpswandelingen aan.

Kinderwandelroutes met thema

Vind jij het ook zo leuk om op avontuur te gaan? Ga dan snel langs onze receptie want daar ligt de kabouterroute en/of de spreekwoordenroute voor je klaar. De kabouterroute kost €5,00 per kind, inclusief een leuke kaboutermuts en aan het eind van de wandeling een kleine beloning. De spreekwoordenroute kost € 6,50 per kind.

De kabouterroute begint bij de receptie en is zo'n 1,5 kilometer lang. De kinderen gaan op pad met kabouter Kempie en kunnen onderweg opdrachten doen. Kempie stelt de kinderen voor aan als zijn kabouter vrienden. Als alles is ingevuld kun je je beloning ophalen.

Fietsverhuur

Heb je geen fiets, of staat deze nog thuis? Geen probleem, bij onze receptie kun je namelijk fietsen huren vanaf €10,- per dag. Je kunt je het beste minimaal 1 dag van tevoren even melden bij de receptie. Dan zorgen wij dat de fietsen op het door jou gekozen moment voor je klaar staan. Ook beschikken wij over elektrische fietsen.

Fiets met onze huurfietsen door het afwisselende landschap waarin grasland overgaat in houtwallen en waarbij je je blijft verwonderen over de lichtinval in één van de vele bossen die Winterswijk rijk is. Niet voor niets is onze gemeente benoemd tot Nationaal Landschap. Zowel figuurlijk als letterlijk grenzeloos genieten, want er zijn verschillende routes die de Duitse grens overgaan.

Huur een E-Chopper bij Route Wenters in Winterswijk!

Verken de omgeving op de allerbeste E-Choppers en Fatbikes. Geniet van adembenemende natuur terwijl je vrijheid ervaart op unieke voertuigen. Volg onvergetelijke routes op elektronische navigatiesystemen, met gezellige terrasjes en mooie bezienswaardigheden zal iedereen een onvergetelijke rit beleven!
Route Wenters is bij uitstek geschikt voor alle leeftijden, ook de allerkleinste kunnen veilig mee in speciale kinderzitjes! Meer informatie? Kijk op www.routewenters.nl